fbpx
Dato

Sådan vælger du de rette kaffebønner

Franke IQ Flow

Kaffebønner gør alverdens forskel, når det kommer til smagsoplevelsen af din kaffe – hvad end du er til en espresso, cafe latte eller noget tredje. Kaffebønner kommer i mange forskellige varianter, som hver især har deres egne særlige egenskaber, når det kommer til smagen af din kaffe.

Hos YellowBeard har vi samlet en oversigt over, hvilke kaffebønner der er gode til de forskellige typer af kaffe.

Typer af kaffebønner

Der findes mere end 60 forskellige typer af kaffebønner i verden. Hertil er Arabica kaffebønner og Robusta kaffebønner de to mest anvendte typer, som begge har hver deres egne unikke egenskaber. 

Arabica kaffebønner 

Arabica er nok de mest velkendte kaffebønner. Omtrent 70% af alle kaffebønner, som sælges i Danmark, er Arabica. Disse kaffebønner har typisk en mild smag med søde noter af frugt, sukker og bær. De har en høj og god syrlighed og er ikke bitre i smagen, hvilken gør Arabica kaffebønnerne så eftertragtede, da de ofte anses for at have en højere kvalitet i smagen. 

Arabica kaffebønnerne vokser i bjergrige klimaer i et højt terræn på mellem 900-2.000m. Dette høje terræn og luftlag gør, at planten gror lidt langsommere, hvilket giver bønnerne mulighed for at udvikle sin smag over længere tid. 

Kaffebønnerne kræver også en temperatur på 15-25°C og jord med en lav pH-værdi og let skygge. Disse forhold gør, at Arabica kaffebønnerne er mere såbare, og denne sårbarhed gør, at denne type af kaffebønner giver mindre kaffe pr. hektar, og dermed også er dyrere at producere.

Robusta kaffebønner

Robusta kaffebønner er som udgangspunkt ret bitre og skarpe i smagen, og de indeholder typisk mere koffein end Arabica kaffebønner. Dette skyldes, at bønnerne beskytter sig mod dyr og plantesygdomme ved hjælp af koffein.

Robusta kaffebønner er mere modstandsdygtige og gror betydeligt hurtigere end Arabica kaffebønner, hvilket betyder, at de også kan produceres i større mængder. Det gør, at denne type kaffebønner oftere bliver brugt til at lave eksempelvis instant-kaffe. 

Lys-, mellem- eller mørkristet?

Når kaffebønnerne er blevet udvalgt og høstet, så skal de ristes. Måden kaffebønnerne ristes på har stor betydning for, hvordan kaffen kommer til at smage. Hertil kan man tale om lys-, mellem- eller mørksristede kaffebønner.

  • Lysristede kaffebønner har typisk et højere koffeinindhold. De er dog mildere i smagen og har en mere syrlig og frugtagtig duft. 
  • Mellemristede kaffebønner indeholder mindre koffein end lysristede, men har derimod en mere mørk og fyldig smag. 
  • Mørkristede kaffebønner er dem, der indeholder mindst koffein, men har derimod en kraftig smag og aroma. 

Hvilke kaffebønner skal jeg bruge til min kaffe?

Hvilken type kaffebønner du skal bruge til kaffe, er en individuel smagssag. Mange vil fejlagtigt tro, at man bruger forskellige typer af kaffebønner afhængig af, hvilken slags kaffe man vil lave som eksempelvis stempelkaffe eller espresso. 

Der findes ikke noget, der hedder espresso kaffebønner. Espresso er derimod en brygningsmetode, og kan i princippet brygges på alle typer af kaffebønner. Det er derfor en smagssag, om du vil bruge Arabica- eller Robusta kaffebønner, eller om det skal være en blanding af de to. 

Det samme gælder, hvis du skal lave en kande kaffe. Hertil kan man dog tale om, hvor mange gram kaffe pr. kop man bør bruge, for at få den bedst mulige smag. Det er selvfølgelig en individuel smagssag, men som udgangspunkt bør man bruge omkring 7 gram kaffe pr. kop og et sted mellem 45-60 gram kaffe pr. liter vand afhængig af, hvor stærk du vil have din kaffe. 

Køb kaffebønner hos YellowBeard

Hos YellowBeard har vi nøje udvalgt vores økologiske kaffebønner, så du kan nyde en oplevelse lige efter din smag. Vi forhandler udelukkende Fairtrade kaffe, så du kan få kaffe af højeste kvalitet og nyde den med god samvittighed. 

Vores kaffe er lavet på 100% Arabica kaffebønner og vi forhandler både kapsler, hele bønner og formalet kaffe. Du kan se hele vores sortiment af kaffe her

Bagt Aroma

Bagt Aroma

Revolutioner din Kaffeoplevelse med Skandinaviens Hemmelighed Opdag Bagt Aroma, en unik kaffebrygningsmetode fra Skandinavien, der beriger dine bønner med udsøgte aromatiske smagsvarianter. Dyk ned i

Aeropress

AeroPress

AeroPress Guide 2024: Ultimativ Guide til Kaffe på Farten Oplev AeroPress – den innovative kaffebrygningsenhed, der bruger lufttryk til at frembringe en ekstraordinært ren og

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Fritstående vandløsning
Fritstående vandautomat til kontoret
Indbygget

Få en indbygget hane med koldt, og brusende vand

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Vent lige! Vil du ikke have et uforpligtende tilbud inden du går?

yb-icon

Vores eksperter sidder klar til at svare på spørgsmål...