fbpx
Dato

Kaffeernæring, Sundhedsfakta & Kalorier i Kaffe

Sundhedsfordele ved kaffe

I en verden, der i stigende grad er sundhedsbevidst, spiller vores valg af, hvad vi indtager, en betydelig rolle i at forme vores velvære. Så hver eneste kalorie betyder noget, når det kommer til drikkevarer, som vi anvender dagligt, såsom kaffe, der er en bredt anvendt drik over hele verden. 

De fleste mennesker tror, at kaffe ikke er sundt. Dette er ofte tilfældet med ting, der smager godt. Det er faktisk ikke sandt – og du vil sandsynligvis blive glad for at høre det.

Så uanset om du er en dedikeret kaffenyder eller bare nysgerrig omkring de ernæringsmæssige aspekter af din daglige bryg, så følg med os på denne oplysende rejse. Sammen vil vi afsløre de hemmeligheder, der gemmer sig i hver eneste kop kaffe og give os selv styrken til at træffe informerede valg, der forener smag, sundhed og velvære i perfekt harmoni.

Vigtige punkter: 

 • Kaffens ernæringsmæssige komponenter
 • Kalorier i en kop kaffe for forskellige kaffetyper
 • Kaffes indvirkning på sundhed og velvære – Er kaffe sundt eller usundt?
 • Konklusion og hovedpunkter
 • Ofte stillede spørgsmål (FAQs)
 • Kaffens ernæring

De ernæringsmæssige komponenter i kaffe og hvordan de kan gavne vores kroppe:

Nogle mennesker, ligesom mig, er altid nysgerrige omkring de ting, de indtager, hvad de indeholder, og deres påvirkning på os. Som kaffenyder vil du blive nysgerrig for at vide, at kaffe er mere end blot en drik, der dufter godt og vækker os om morgenen. Det er også en blanding af ting, der er gavnlige for vores kroppe. Lad os finde ud af mere om nogle af disse ting:

Kaffens særlige antioxidanter

I kaffe findes der særlige stoffer kaldet antioxidanter. Disse antioxidanter fungerer som hjælpere for vores kroppe. De beskytter os mod skadelige ting kaldet frie radikaler. Det er som at have en skjold, der (holder os sunde). En antioxidant i kaffe kaldes klorogensyre. Den er rigtig god for os. Den hjælper vores hjerter og kan endda hjælpe os med at regulere vores vægt. Så når vi nyder en kop kaffe, får vi faktisk også disse sunde hjælpere.

Vigtige vitaminer i kaffe

Kaffe indeholder også nogle ting, der er virkelig vigtige for vores kroppe. Disse ting kaldes vitaminer og mineraler. De hjælper vores kroppe med at fungere korrekt. Nogle vitaminer i kaffe er vitamin B2, B5 og B3. De hjælper os med at få energi og holde vores kroppe i gang. Der er også små mængder af mineraler som magnesium og kalium. Selvom der ikke er så meget af dem, giver de stadig vores kroppe et lille løft.

Kaffens særlige forbindelser

II kaffe findes der andre ting, der giver det dets smag og måske endda gavnlige virkninger for os. En af disse ting kaldes trigonelline. Den får kaffe til at dufte dejligt og kan måske hjælpe vores kroppe med at bekæmpe skadelige ting. Der er også ting som cafestol og kahweol. Disse stammer fra kaffeolie og kan være gode og måske ikke så gode for os. Folk er stadig ved at finde ud af det.

Koffein i en kop kaffe:

Når det kommer til koffein, anbefales det, at dit daglige indtag ligger mellem 300 og 400 mg. Mængden af koffein i en kop kaffe kan variere fra 40 mg helt op til 210 mg – det afhænger af, hvordan kaffen er tilberedt.

Så at drikke kaffe handler ikke kun om smagen. Det er som at få en smule godt til vores kroppe også. Vi vil lære mere om, hvordan kaffe er forbundet med, hvordan vi føler os, og hvor sundhedsmæssige vi er, i de næste dele af denne artikel.

Kalorier i en kop kaffe til forskellige bryggemetoder

Nu hvor vi kender til alle de gode ting i kaffe, lad os tale om noget, der måske overrasker dig: kalorier. Ja, ligesom i den mad, vi spiser, har kaffe også kalorier. Kalorier er som energienheder, som vores kroppe bruger til at arbejde og lege. Lad os finde ud af, hvor mange kalorier der gemmer sig i din kop kaffe.

At tælle kalorier i ren sort kaffe:

Når du drikker en almindelig sort kaffe, indeholder den faktisk ikke mange kalorier overhovedet. En almindelig kop sort kaffe har omkring 1-2 kalorier. Det er ikke meget, vel? Det svarer til en lille mængde energi, som din krop kan bruge. Så hvis du prøver at holde øje med dine kalorier, er det en god idé at vælge ren sort kaffe.
1 kop ren sort kaffe = 1-2 kalorier pr. 100 g

Tilføjelse af nogle ekstra ting i kaffen: Mælk, sukker og smagsvarianter

Men hvad nu hvis du kan lide at tilføje ting til din kaffe, som mælk, sukker eller lækre sirupper? Tja, disse ekstra ting kan tilføje flere kalorier. For eksempel kan en smule mælk tilføje omkring 10-20 kalorier, afhængigt af hvor meget du hælder i. Hvis du kan lide din kaffe sød, kan tilsætning af sukker tilføje omkring 16 kalorier per teskefuld. Smagsvarianter kan også tilføje ekstra kalorier, så det er godt at vide, hvor meget du tilføjer til din drikke.

 • Kalorier i Caffé Latte med sødmælk: 120 kcal pr. 2,5 dl
 • Kalorier i Cappuccino med skummetmælk: 30 kcal pr. 2,5 dl
 • Kalorier i Cappuccino med sødmælk: 60 kcal pr. 2,5 dl
 • Kalorier i Caffé Latte med skummetmælk: 65 kcal pr. 2,5 dl

Eksklusive kaffedrikke og deres kalorier

Lad os nu tale om de eksklusive kaffedrikke, du får på kaffebarer. Drikke som lattes, cappuccinoer og mochas kan have flere kalorier end ren sort kaffe. Dette skyldes, at de normalt indeholder mælk og nogle gange endda flødeskum på toppe

 • Kalorier i Karamel latte kaffe: 394 kcal. (95 kcal pr. 100 g)
 • Kalorier i Frappuccino espresso-kaffe: 403 kcal. (125 kcal pr. 100 g)
 • Kalorier i Caffe latte: 222 kcal. (60 kcal pr. 100 g)
 • Kalorier i Latte Macchiato: 221 kcal. (62 kcal pr. 100 g)
 • Kalorier i Cappuccino: 106 kcal. (58 kcal pr. 100 g)
 • Kalorier i Caffe latte med sojamælk: 149 kcal. (40 kcal pr. 100 g)
 • Kalorier i Iced latte: 191 kcal. (60 kcal pr. 100 g)
 • Kalorier i Caffe latte med skummetmælk: 121 kcal. (33 kcal pr. 100 g)

Sådan nyder du din yndlingskaffe uden at bekymre dig alt for meget om kalorierne

Kaffeløsninger til kontorer - yellowbeard

Der er mange måder at nyde sin kaffe på. Derfor får du her nogle tips til, hvordan du kan gøre nogle af de mere kalorietunge kaffedrikke lidt sundere uden at ofre den gode smag:
Lav en “Skinny Latte” – en latte med skummetmælk (0,1% fedt) eller minimælk (0,5% fedt) – frem for at købe en almindelig latte, som ofte er lavet på sødmælk (3,5% fedt).
 
Der findes mange alternativer til let- og sødmælk, som både er kaloriefattige og smager rigtig godt i kaffen. Nyd f.eks. din morgenkaffe med havre- eller mandelmælk.
 
Drop sirup i kaffen og tilføj i stedet sundere alternativer. Du kan f.eks. lave hælde 2 spsk. appelsinsaft og et drys mørk chokolade (min. 70% kakao) i kaffen. Eller du kan drysse hakkede hasselnødder ud over din espresso. Mulighederne er mange.
 

Er kaffe sundt eller usundt?

Det korte svar er, at kaffe i sig selv er sundt. Som med det meste inden for ernæring afhænger det selvfølgelig af, hvilken slags kaffe du drikker, og hvor meget du drikker om dagen. Men faktisk har kaffe mange sunde ernæringsmæssige egenskaber.
 
Kaffe indeholder blandt andet mange antioxidanter. De beskytter mod hjerte-kar-sygdomme og forebygger kræft – de værner endda mod rynker. Drikker du flere kopper kaffe om dagen, nedsætter det faktisk også risikoen for at udvikle type 2-diabetes.
 
Ud over det styrker koffeinen i kaffe din koncentration og korttidshukommelse. Derfor føler du dig friskere i 1 til 1½ time efter, du har drukket kaffe. Morgenkaffen på kontoret er altså som udgangspunkt en sund start på dagen – så længe du ikke fylder den med alt for meget sukker og sirup.
 

Få en sund start på dagen med YellowBeard

Hos YellowBeard tilbyder vi kaffe og kaffemaskiner til kontoret i højeste kvalitet. På den måde kan du og din arbejdsplads få en både god og sund start på arbejdsdagen.
Har du spørgsmål, eller vil du høre mere om, hvordan du kan forbedre arbejdsdagen med god kaffe? Kontakt os via kontaktformularen her eller ring til os på +4582823000. Vi glæder os til at tale med dig.
 

Ofte stillede spørgsmål (FAQs)

Giver kaffe nogen ernæringsmæssige fordele?

Ja, kaffe giver faktisk ernæringsmæssige fordele. Kaffe er rig på antioxidanter, som er forbindelser, der hjælper med at beskytte dine celler mod skader og støtter generel sundhed. Det indeholder vitaminer som B2, B3 og B5 samt mineraler som magnesium og kalium, dog i relativt små mængder. Derudover kan visse forbindelser i kaffe, såsom klorogensyre, bidrage til hjertesundhed, vægtstyring og mere. Selvom kaffe ikke er en hovedkilde til næringsstoffer, kan det stadig have en positiv indvirkning på din kost.

Hvordan påvirker kaffebrygningsmetoden indholdet af næringsstoffer?

Måden, du brygger din kaffe på, kan påvirke indholdet af næringsstoffer. Brygningsmetoder som espresso og fransk presse kan bevare flere af de naturlige olier og forbindelser, der findes i kaffebønner, hvilket kan påvirke tilstedeværelsen af visse gavnlige forbindelser. På den anden side kan brygningsmetoder med papirfilter fjerne nogle af de olieagtige forbindelser. Dog er forskellene i næringsindholdet på grund af brygningsmetoder generelt ikke væsentlige. Det vigtige er at vælge den brygningsmetode, du nyder, og som passer til dine præferencer.

Er sort kaffe kaloriefri?

Næsten. En almindelig kop ren sort kaffe, uden tilsætninger som mælk, sukker eller sirupper, indeholder et utroligt lavt antal kalorier – normalt omkring 2 kalorier pr. kop. Så i essensen er sort kaffe næsten kaloriefri. Dog skal du huske på, at hvis du tilføjer mælk, sukker eller andre smagsstoffer, vil kalorieindholdet stige baseret på disse tilsætninger.

Kan jeg stadig nyde smagfuld kaffe og samtidig opretholde en sund kost?

Ja, du kan sagtens nyde smagfuld kaffe som en del af en sund kost, men det handler om at finde den rette balance. Smagfuld kaffe, såsom dem med sirupper eller sødemidler, kan tilføje ekstra kalorier og sukker til din drikke. Ved at vælge sukkerfrie eller lavkalorie smagsmuligheder kan du nyde smagen uden de ekstra kalorier. Hvis du forsøger at opretholde en sund kost, er det en god idé at betragte smagfuld kaffe som en lejlighedsvis forkælelse i stedet for en daglig vane.

Hvor meget koffein er sikkert at indtage dagligt? 

Det sikre mængde koffein i kaffe varierer afhængigt af faktorer som alder, følsomhed over for koffein og generel sundhedstilstand. For de fleste sunde voksne anses det for sikkert at indtage op til 400 milligram (mg) koffein om dagen, hvilket svarer til cirka fire kopper brygget kaffe på 8 ounce hver. Dog kan individuel tolerance variere, og indtagelse af for meget koffein kan føre til bivirkninger som rysten, hurtig hjertebanken og søvnforstyrrelser. Det er vigtigt at lytte til din krop og justere dit koffeinindtag derefter. Hvis du er følsom over for koffein eller har visse helbredstilstande, er det bedst at konsultere en sundhedsperson for at fastlægge en passende grænse for dit koffeinindtag.

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Fritstående vandløsning
Fritstående vandautomat til kontoret
Indbygget

Få en indbygget hane med koldt, og brusende vand

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Vent lige! Vil du ikke have et uforpligtende tilbud inden du går?

yb-icon

Vores eksperter sidder klar til at svare på spørgsmål...