Der er ikke noget som at få serveret en cappuccino med et flot latte art-mønster på toppen. Selvom man ved, at det kun er for syns skyld, smager kaffen bare lidt bedre, når den ser indbydende ud.
Du forbinder måske latte art med at tage på café. Men noget af det bedste ved latte art er faktisk, at du ikke behøver tage på café for at nyde det. Den rette teknik, øvelse og det rigtige udstyr kan du kan sagtens lære at lave det på kontorets kaffemaskine – eller hjemme i dit eget køkken.
I dette indlæg kan du lære, hvad der skal til for at lave latte art. Du finder også en liste over, hvad du skal huske, når du laver latte art, samt en video, som viser, hvordan man latte latte art.
Det skal du vide, før du kaster dig ud i latte art
Før du kaster dig ud i at lave mønstre i din kaffe, er der et par ting, som er gode at have på plads, for at du kan få det bedst mulige resultat. Herunder får du svar på nogle af de spørgsmål, du helt sikkert har, før du går i gang.
Hvordan steamer man mælk til latte art?
Du tænker måske, at hemmeligheden bag flot latte art ligger i, hvordan du hælder mælken i kaffen, eller hvordan du holder kaffekoppen. De ting er skam også væsentlige. Men hvis du vil opnå et resultat, du kan være stolt af, så er det allervigtigste faktisk, at mælken er skummet rigtigt. Uden mælkeskum er der nemlig ingen latte art.
Der er flere måder at skumme mælken på, men ikke alle giver det samme flotte resultat. Godt mælkeskum kræver nemlig en mælkeskummer med det rette tryk – en lille håndskummer er altså ikke opgaven voksen.
Du bør i stedet gå efter en ordentlig kaffemaskine, som kan brygge espresso, og som har en “steam-arm”: En indbygget metalarm, der kommer varm damp ud af, som er beregnet til at steame mælk.
Har du brug for hjælp til at vælge den rigtige kaffemaskine? Kontakt os her og hør mere om, hvilken maskine egner sig bedst til dig.
Sådan steamer du mælken:
- Fyld din mælkekande ca. kvart op med din foretrukne mælk. Sørg for, at spidsen af steam-armen på din kaffemaskine kan nå helt ned til mælken.
- Tænd for steameren og lad spidsen af steam-armen – dvs. mælkeskummeren – arbejde lige under overfladen af mælken. Når den varme damp rammer mælken, vil du kunne høre en lyd. Hvis lyden er sagte og sitrende, er du på rette vej. Men hvis lyden begynder at minde om lyden af en lille, hidsig hund, er det, fordi mælken ikke har fået noget luft i begyndelsen. Luften er vigtig, da det er den, som gør mælken cremet og lækker.
- Øv dig i at tilte mælkekanden, mens du skummer mælken op. Det skaber rotation, og på den måde kan du undgå ujævn mælkeskum og store mælkebobler.
- Flyt ikke steam-armen, før mælken har fået en cremet konsistens, og kanden er blevet så varm, at du ikke kan holde ved den. Når mælken er omkring 55-60 grader varm, skal du slukke for steameren. Hvis mælken bliver varmere end 65 grader, kan den komme til at smage kogt – eller som risengrød.
- Tip! Når du har steamet mælken, er det en god idé at banke mælkekanden mod bordet et par gange. På den måde slår du luftboblerne ud af mælken, og det giver et meget pænere resultet, når du skal bruge mælken til latte art.
Det kræver øvelse at steame mælken rigtigt. Men når du først har fanget den, bliver det pludselig let som en leg.
Husk at holde den gode hygiejne, når du steamer mælk
Når du har brugt mælkeskummeren, skal den renses – det vil altså sige efter hver eneste kande mælk, du skummer. Mælkeskummeren kan nemlig nemt blive blokeret, og når det sker, vil den ikke kunne lave ordentligt skum.
Så hver gang, du har brugt mælkeskummeren, skal du sørge for at tørre den af med en klud. Herefter tænder du kort for steam-armen, så der skyder damp ud af den – det renser armen for eventuel resterende mælk.
Hvilken mælk skal man bruge til latte art?
Du har måske hørt, at mælkens fedtprocent har betydning for, om mælken kan bruges til latte art. Men du kan faktisk lave latte art med alle slags mælk – også havremælk og lignende.
Det er rigtigt nok, at fedtprocenten påvirker konsistensen og smagen af mælkeskummet, men når det kommer til at skumme, er en lettere mælk mindste lige så god, hvis ikke bedre end en fed mælk.
Hvilken kaffe er bedst til latte art?
Latte art kan laves i alle slags mælkekaffe, som cappuccino, flat white, caffe latte osv. En cappuccino er dog særligt velegnet til latte art: Den serveres nemlig meget cremet og i en rund kop med en stor overflade, og det giver dig et rigtig godt “lærred” at arbejde med, når du skal lave dit design.
Det vigtigste er dog, at udgangspunktet for den kaffe, du vælger, er en lækker espresso. Latte art kendetegnes ved det lyse skum på kaffens overflade, og du opnår kun det rigtige resultat ved at bruge en espresso som f.eks. Yellowbeards “I Blame You”. Du vælger dog helt selv, hvor stærk din kaffe skal være. Bryg et enkelt espressoshot, eller bryg to hvis du gerne vil opnå en mere intens smag.
Tip: Kværn kaffebønnerne lige inden brug
Uanset om du laver en cappuccino, en caffe latte eller en tredje type kaffe, er det en god idé at kværne kaffebønnerne umiddelbart inden, du brygger din kaffe. Det giver en mere intens smag, og kaffen får også en bedre aroma. Din latte art ser altså ikke kun godt ud – den smager også godt. Især når du har valgt de rette kaffebønner for dig.
Sådan laver du latte art
Når du skal lave latte art, er der nogle elementer, som går igen.
- Koppen skal kun være ca. halvt fyldt med kaffe, når du begynder at hælde den steamede mælk i.
- Nogle design starter i den ene ende af koppen, mens andre starter i midten. Uanset hvor dit design starter, skal du tilte koppen, så enden tættest på din mælkekande tipper nedad.
- Med al latte art gælder det om at få “den hvide plet” frem – det er dén, du skal arbejde med. Så når du begynder at hælde den steamede mælk i kaffen, skal du holde øje med, hvornår den hvide plet toner frem. Den er starten på dit design.
Latte art – sådan laver du hjerter
Når du skal lave et simpelt hjerte i latte art, skal du følge disse tre trin:
- Tip koppen og hæld mælkeskum i midten af koppen fra en afstand på 5-10 cm. Hæld, indtil “den hvide plet” kommer frem.
- Når koppen er ⅔ fuld, skal du sænke mælkekanden til kaffens overflade. Fortsæt med at hælde i midten af koppen, så hjertet bliver placeret rigtigt. Du skal ikke stoppe med at hælde, men foretage det hele i godt tempo og i én glidende bevægelse. Hjertet begynder nu at tage form.
- Når koppen er ved at være helt fuld, skal du løfte kanden op og skrue ned for tempoet, du hælder i. Mens du løfter, trækker du en fin streg gennem koppen og hjertet. På den måde får hjertet sin spids.
Det var dét! I videoen nedenfor kan du se, hvordan det ser ud, når man laver forskellige slags hjerter i latte art.