fbpx

Hvordan laver man latte art?

VAND ER IKKE BARE VAND

Vand med smag? Vand med brus? eller bare iskoldt vand? Markedets mest efterspurgte vandløsning.

JEG VIL GERNE KONTAKTES

Hvis det fylder dit hjerte med varme og friskhed at gå ned på den lokale kaffebar og få en latte eller cappuccino med dejlig kunst, så er denne guide lige noget for dig. Men hvis du lærer at lave perfekte dampede mælkeblomster på din latte, vil det gøre dine morgener og eftermiddage til noget helt særligt.  


Har du altid undret dig over, hvordan man laver lattekunst derhjemme? Det forstår vi, og det er derfor, vi hos Yellowbeard fokuserer på at perfektionere dine færdigheder fra god til fantastisk. Vi vil ikke lyve for dig, for du har brug for lidt øvelse, før du kan lave et perfekt blomsterdesign på din latte. Lad os lære, hvordan du laver et design på din latte i en trin-for-trin-metode.

Liste over alt, hvad du skal bruge

Man skal være opmærksom på detaljerne og bruge de rigtige værktøjer og ingredienser for at skabe lattekunst. Her er en liste over alt, hvad du skal bruge for at skabe blomsterdesign på din latte,

Espressomaskine: det er et vigtigt udstyr til at brygge en stærk og fyldig bas

Mælk: For at danne et mere cremet skum er sødmælk et godt valg, da det har et højt fedtindhold.

Mælkekande: en metamælkekande med en tud hjælper med at hælde og skabe design

Cappuccinokop: denne kop er mindre end et krus, da den giver bedre designproportioner

Termometer: Dette udstyr er valgfrit, det er nødvendigt for at overvåge mælkens temperatur for optimal dampning

Tandstikker: til at forfine justeringerne af dit design

Med disse værktøjer er du nu godt rustet til at begynde at øve dig i cappuccino-kunst.Med disse værktøjer og ingredienser er du godt rustet til at begynde at øve dig i latte-kunst. Men først skal du lave en stærk base med en espressomaskine. Til det formål kan du læse vores detaljerede guide til, hvordan du bruger en espressomaskine til at lave perfekt espresso.

Hvordan laver man latte art? 

At holde koppen rigtigt

Når du har lavet dit espressoshot, begynder den egentlige proces. Start med at hælde dit espressoshot i et krus, og begynd derefter at dampe din mælk. Placer nu kaffekruset i den ene hånd, og vip det lidt væk fra dig. Det er nødvendigt for at skabe et blomstermønster på din latte uden at skulle bevæge hånden med mælkekanden så meget.

Hældning af dampet mælk 

Dette trin er afgørende og definerer, hvordan din kaffe med latte art kommer til at se ud, hvis du gør det rigtigt. Så du starter med at hælde dampet mælk i midten af koppen. Hold mælkekanden med den anden hånd, og hold den kun en centimeter over koppen. Begynd at hælde mælk i midten på en langsom og jævn måde.

Flyt kanden tættere på koppen

Flyt nu mælkekanden lidt tættere på koppen, og begynd at bevæge den hurtigere. Tip den derefter med tommelfingeren for at fremskynde hældningen yderligere, men med en blid berøring.

Vrik med kanden

For at danne et zigzag-mønster skal du bevæge kanden flydende frem og tilbage gentagne gange. Dette vil snart begynde at give et Rosetta latte art-look på din kaffe, cappuccino eller latte.

Indstilling af koppens position

Til sidst hæver du kanden en halv centimeter, sænker farten og indstiller koppens og finishens position. Før kanden tilbage til kanten af koppen, når den er tættest på dig, og sæt koppen lige. Hæld forsigtigt op, og hold koppen flad. Dryp en lille dråbe mælk tilbage over midten af koppen for at afslutte Rosetta latte art-mønsteret. 

For at finpudse kanterne yderligere kan du også bruge en tandstikker i begyndelsen. Ved at øve dig på disse enkle trin bliver du en latte art-mester på ingen tid, uanset om du er nybegynder eller ej. Hvis du vil vide mere om kaffebrygningsteknikker, kan du læse vores guide om de 8 gyldne regler for kaffebrygning.

Avancerede tips og tricks

Det er svært at mestre kunsten at lave mønstre på din latte eller cappuccino, men med den rette tilgang kan du blive professionel. Her er nogle af de eksperttips, der kan hjælpe dig med at opnå perfektion inden for lattekunst. 

Perfektionering af latteskummet

For at få det perfekte latteskum skal du sørge for, at mælken er kold, før den dampes. Juster dampstaven, så der er den rette mængde luft. Hvis dit skum er for tykt, vil det ikke hælde godt. Hvis dit skum er for tyndt, vil det ikke danne mønstre. Så prøv at opnå en fløjlsagtig tekstur, som er nøglen til at lave latte art.

Perfekt vinkel og støbehastighed

Stabilitetsproblemer i dine designs er almindelige, da de skyldes forkerte vinkler og hældehastighed. Øv dig derfor i at hælde mælkeskum fra en lav højde og øg den gradvist, efterhånden som koppen fyldes. 

Øv dig i teknik

Når du øver dig, kan du spare på ressourcerne og prøve at øve dig med vand blandet med en lille smule opvaskemiddel for at efterligne den dampede mælks konsistens. Denne metode hjælper dig med at øve dig i at hælde uden at bruge for meget mælk eller brygge flere espressoer.

Find ud af mere om kaffemaskiner hos Yellowbeard

Hos Yellowbeard forstår vi, at kaffe er en af de mest elskede drikke over hele verden. Vi værdsætter også danskernes præferencer. Derfor giver vi dig flere muligheder for kaffemaskiner, herunder automatiske, manuelle, espresso og industrielle kaffemaskiner
Med vores exceptionelle og avancerede kaffemaskiner oplever du en rig og overbærende kop kaffe. Vores kaffeprodukter som Happy Farmer og Slow Dark Espresso vil helt sikkert falde i god jord med disse maskiner. Så kontakt os for at diskutere dine præferencer.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Er fedtfattig mælk en god mulighed for at lave latte art?

For at lave perfekt latte art er mælk med fedtindhold at foretrække. Du bør også vælge mælk med fuldt fedtindhold, når du laver latte art, især hvis du er nybegynder. Det giver et glattere og mere stabilt skum. 

Kan man bruge mælkefri mælk til at lave latte art?

Ja, du kan lave latte art med mælkefri alternativer som havremælk eller mandelmælk. Selvom teknikkerne til at skabe optimalt skum kan være forskellige i dem. 

Hvor lang tid tager det for mig at lære latte art?

Det varierer som regel. Hvis du øver dig regelmæssigt, vil du i løbet af et par uger begynde at skabe grundlæggende designs. 

Kan man kun lære og praktisere latte art, hvis man har en dyr espressomaskine?

En god espressomaskine påvirker kvaliteten, men det er ikke nødvendigt, du kan øve dig og forbedre din latte art med enhver maskine, der har en dampstav. 

YellowBeard A/S

Mesterlodden 42
2820 Gentofte

+45 8282 3000
hello@yellowbeard.com

CVR 38662406
Man-Fre 8:30-15:30

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Fritstående vandløsning
Fritstående vandautomat til kontoret
Indbygget

Få en indbygget hane med koldt, og brusende vand

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Vent lige! Vil du ikke have et uforpligtende tilbud inden du går?

yb-icon

Vores eksperter sidder klar til at svare på spørgsmål...