fbpx
Dato

Guide: 10 tips til at genbruge dit kaffegrums

Guide: 10 tips til at genbruge dit kaffegrums

I Danmark er vi glade for kaffe. Vi drikker i gennemsnit 3-4 kopper kaffe om dagen, og ifølge Sundhed.dk er vi det fjerde mest kaffedrikkende folk i verden. Derfor giver det sig selv, at vi også producerer meget kaffegrums.

Du tænker måske ikke, at dit kaffegrums er værd at gemme på. Men faktisk har grumset mange nyttige egenskaber, du nemt kan få gavn af. I dette indlæg får du 10 gode grunde til at genbruge dit kaffegrums. Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan udnytte det brune guld i haven såvel som i hjemmet.

Sådan genbruger du kaffegrums i haven og hjemmet

1. Brug dit kaffegrums som gødning

Kaffegrums har et højt indhold af syre. Det betyder, at det er velegnet som gødning til surbundsplanter som azelia, hortensia, rhododendron og roser. Hvis du har brug for mindre sur gødning, kan du neutralisere syrligheden ved at blande kaffegrumset med brune blade, afklippet græs eller lignende.

Tip: Kaffegrums i gødningen ændrer jordens pH-værdi. Nogle planters farve er afhængig af en bestemt pH-værdi – det gælder eksempelvis for hortensia. Det betyder, at hvis du gøder denne plante med kaffegrums, kan du faktisk ændre blomsternes farve fra pink til lyseblå.

2. Lav kompost med din kaffegrums

Kaffegrums er organisk materiale – og derfor kan du bruge det i din kompost. Bland dit grums med andre organiske materialer som f.eks. nedfaldne blade, grøntsagsrester og træspåner. På den måde kan dit grums være med til at tilføre jorden vigtige næringsstoffer, der giver planterne i din have bedre levevilkår.

3. Slip af med myrer og dræbersnegle

Myrer, dræbersnegle og andre skadedyr bryder sig ikke om koffein. Derfor kan du med fordel sprede kaffegrums på jorden i din have for at holde dem væk. Du skal blot sørge for ikke at lægge for tykt et lag – det kan nemlig godt blive for meget af det gode for planterne og græsset.

4. Inviter orme ind i haven med kaffegrums

Orme omdanner haveaffald til muld og graver underjordiske gange. Det hjælper med at holde jorden let og luftig, og derfor er orme gæster, du gerne vil have i din have.

Med kaffegrums kan du invitere ormene indenfor i din have. De er nemlig vilde med grumset, og du kan derfor med fordel sprede grums i din have for at lokke naturens små gartnere til.

5. Hold nabolagets katte væk fra dine bede

Det er de færreste af os, der bliver glade, når naboens kat har været i blomsterbedet. Men det er der heldigvis råd for. Katte bryder sig nemlig ikke om duften af kaffe og appelsin.

Derfor kan du med fordel blande dit kaffegrums med appelsinskal og sprede blandingen i haven. På den måde kan du holde nemt og harmløst holde kattene væk fra din have.

6. Gør grillkødet mørt og smagfuldt med kaffegrums

Vil du have mørt grillkød, der smager lækkert? Et trick, du kan bruge, er at blande kaffegrums i marinaden til kødet og lade det trække i 1-2 timer i køleskabet.

Kaffe indeholder enzymer, som gør kødet mørt. Og bare rolig – kødet kommer ikke til at smage af kaffe, men får i stedet en lækker, mild smag af røg.

7. Rens dine potter og pander med grums

Kaffegrums kan også bruges i opvasken: En smule tørret kaffegrums tilsat opvaskemidlet, og så må selv de mest resistente pletter bukke under. Grumset er også godt til rengøring – f.eks. når køkkenvasken trænger til at blive gjort ren efter madlavning eller opvask.

Obs: Undgå at bruge kaffegrums til rengøring af teflonpander, da det kan skade belægningen.

8. Brug kaffegrums som lugtfjerner

Har du en slem gammel ost i køleskabet – eller lugter dine sko dårligt efter en lang arbejdsdag? Kaffegrums kan neutralisere kraftige lugte.

Stil en skål med kaffegrums i køleskabet, eller fyld tørret kaffegrums i en sok og læg den ned i  skoen natten over. Grumset trækker lugtene til sig, så dit køleskab bliver langt mere behageligt at åbne, og dine sko bliver fri for den uvelkomne dunst.

9. Vask hænder med kaffegrums

Som nævnt er kaffegrums godt til at fjerne både lugt og genstridige pletter. Har du hakket hvidløg eller fået olie fra cykelkæden på hænderne, kan du derfor med fordel vaske hænder med vand og kaffegrums. Du slipper af med både lugten og pletterne – og samtidig får du bløde hænder.

10. Lav din egen bodyscrub med kaffegrums

Kaffe er fyldt med antioxidanter, som giver blød og glat hud, og kaffegrums er godt til at skrubbe med. Derfor er kaffegrums den perfekte basis for en hjemmelavet bodyscrub. Her kan du f.eks. se Beetroot Bakerys opskrift på, hvordan du kan lave din egen bodyscrub med kaffegrums:

Ingedienser:

  • 6 spsk brugt, tørret kaffegrums
  • 6 spsk rørsukker
  • 2 tsk kanel
  • 3 spsk kokosolie

Bland ingredienserne og rør dem godt sammen. Tilsæt evt. mere kokosolie, hvis du foretrækker en mere flydende konsistens. Og opbevar din bodyscrub i en lufttæt beholder, så den holder længere.

Obs: Sørg for, at kaffegrumset er tørt, inden du laver din bodyscrub, da den ellers hurtigt vil mugne.

Få godt kaffegrums med den bedste kaffe fra YellowBeard

Er du blevet inspireret til at genbruge dit kaffegrums? Med YellowBeards kaffe og kaffemaskiner får du altid kaffe i højeste kvalitet – både før og efter, den er brygget.

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere om, hvordan du kan forbedre hverdagen med god kaffe? Kontakt os via kontaktformularen her eller ring til os på +4582823000. Vi glæder os til at tale med dig.

Bagt Aroma

Bagt Aroma

Revolutioner din Kaffeoplevelse med Skandinaviens Hemmelighed Opdag Bagt Aroma, en unik kaffebrygningsmetode fra Skandinavien, der beriger dine bønner med udsøgte aromatiske smagsvarianter. Dyk ned i

Aeropress

AeroPress

AeroPress Guide 2024: Ultimativ Guide til Kaffe på Farten Oplev AeroPress – den innovative kaffebrygningsenhed, der bruger lufttryk til at frembringe en ekstraordinært ren og

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Fritstående vandløsning
Fritstående vandautomat til kontoret
Indbygget

Få en indbygget hane med koldt, og brusende vand

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Vent lige! Vil du ikke have et uforpligtende tilbud inden du går?

yb-icon

Vores eksperter sidder klar til at svare på spørgsmål...