fbpx

Cortado vs. flad hvid: Hvad du skal vide

VAND ER IKKE BARE VAND

Vand med smag? Vand med brus? eller bare iskoldt vand? Markedets mest efterspurgte vandløsning.

JEG VIL GERNE KONTAKTES

Cortado og flat white er navnene på elskede espressobaserede drikke over hele verden. Begge drikke har forskellig smag og imødekommer forskellige præferencer. Cortado er en blanding af espresso og dampet mælk i et lille glas. Cortado kommer fra Spanien. Flat white kommer derimod fra Australien og kombinerer et dobbelt shot espresso med fyldigt mikroskum for at give en glat tekstur.

For at hjælpe dig med at forstå de vigtigste forskelle mellem cortado og flat white har Yellowbeard udarbejdet denne guide til dig. Som kaffeentusiaster hjælper Yellowbeard dig med at vælge den perfekte kop kaffe, der passer bedst til din smag. Så lad os udforske mere!

Hvad er en cortado?

Cortado kommer af det spanske verbum »cortar«, der betyder »at skære«. Det betyder, at man skærer espressoens intensitet ned med en tilsvarende mængde varm mælk. Det giver en rig og cremet smag, som har fundet vej til kaffebarer over hele verden. Den menes at have spanske rødder, der kommer fra regioner som Baskerlandet og Madrid. 

Der findes mange forskellige kaffer i verden, og de er elsket for deres unikke smag, undertoner, aroma og sanseoplevelser. Hvis du vil vide mere, kan du gå på opdagelse i vores guide med en liste over de 5 bedste kaffer i verden.

Hvilke ingredienser bruges i Cortado?

Cortado er elsket for sin enkelhed og afbalancerede smag. Denne kaffedrik har et forhold på 1:1 såsom espresso til dampet mælk. Den tilberedes ved at trække et dobbelt espressoshot og tilsætte en lige så stor mængde ikke-skummet mælk. Det giver en stærk kaffesmag med mælk uden at tilføre skum og reducere espressoens syrlighed. 

Hvad er en flat white?

Australien og New Zealand strides om oprindelsen af flat white, da begge hævder at have opfundet denne fantastiske kaffedrik. Tilbage i 1980’erne forsøgte baristaer i denne region at skabe en glat kaffeoplevelse med dampet mælk. Det resulterede i fødslen af flat white-kaffen. I dag er denne drik elsket i hele verden for sin blanding af stærk espresso og fløjlsblød mælk.

Hvilke ingredienser bruges i Flat White?

Flat white har et forhold på 2:1 mellem mælk og espresso. Den tilberedes ved at tilsætte et dobbelt espressoshot, som derefter kombineres med den opskummede mælk for at give et perfekt mikroskum. Nøglen til at lave en perfekt flat white ligger i mikroskummet. Dampet mælk tilberedes for at skabe en glat tekstur med store bobler.

Mikroskummet hældes over espressoen, hvilket giver en sensorisk oplevelse ved at resultere i bemærkelsesværdig latte art på overfladen. Hvis du er interesseret i at lære at lave fantastisk kaffe, så glem ikke at læse: 8 gyldne regler for kaffebrygning.

De vigtigste forskelle mellem cortado og flat white

Cortado: Denne kaffedrik består af lige dele espresso og mælk med lidt eller intet skum. Cortado betyder dristige, men afbalancerede kaffedrikke, hvis smag mildnes af mælken.

Flat White: Denne drik tilberedes med dobbelt så meget mælk som espresso. Mikroskum spiller en vigtig rolle i brygningen af denne drik ved at gøre den mere cremet og glat.

Servering af Cortado vs Flat White

Cortado: den serveres i et lille glas med en mængde på 4-5 ounces. Den mindre serveringsstørrelse er fokuseret på at give en koncentreret kaffeoplevelse, og dette glas er også kendt som Gibraltar-glas. 

Flat White: Serveres i en stor kop med en mængde på ca. 10 gram. Den tilsatte mælk og det karakteristiske mikroskum betyder en overbærende kaffeoplevelse.

Indhold af koffein 

Cortado: Koffeinindholdet i denne drik er mindre end i flat white. Den har omkring 75 mg koffein på grund af den mindre mængde espresso.

Flat White: den har et højere koffeinindhold på omkring 130 mg på grund af det dobbelte espressoshot, der bruges som base i den. 

Sådan laver du cortado og flat white derhjemme

For at tilberede cortado derhjemme kan du starte med at lave et espressoshot med friskkværnede kaffebønner som Rush Hour. Det tager ca. 25-30 sekunder at udtrække kaffen. Mælken, der bruges i den, skal opvarmes til en temperatur på ca. 65 °C (150 °F).

For at lave flat white skal du bruge et dobbelt espressoshot af fintmalede kaffebønner som No Problemo. For at opnå optimal smag skal du trække dette espressoshot inden for 25-30 sekunder. Skab et perfekt mikroskum ved at opvarme mælken ved en temperatur på 65-70 °C (150-160 °F) for at opnå fine bobler.

Finder du den bedste kaffe i Danmark?

Hvis du ønsker at få den bedste kop kaffe i Danmark, slutter din søgen med Yellowbeard. Hos Yellowbeard tilbyder vi ikke kun kaffemaskiner til at brygge en perfekt kop kaffe hver gang, men også kaffebønner. 

Vores kaffeprodukter som Real Deal og Thank Me Later er som små dråber af himlen i din mund. Vi vil løfte din oplevelse til et uovertruffent niveau, så kontakt os i dag for at få en rig og aromatisk kaffeoplevelse.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Hvad har mest koffein – cortado eller flat white?

Mængden af koffein i flat white er større end i cortado. Flat white har et koffeinindhold på omkring 130 mg, mens cortado har 75 mg.

Hvilken kaffedrik er sundest?

Hvis du er fitnessentusiast, er Cortado det rigtige valg for dig, fordi den har et lavt kalorieindhold på grund af mindre mælk. Det gør den til et sundere valg sammenlignet med en flat white. 

Kan man bruge mælkefri mælk til at lave disse drikke?

Ja, du kan bruge mælkefri mælk til at lave både cortado og flat white. Men konsistensen og smagen kan variere på grund af dette.

Er flat white forskellig fra latte?

Ja, der er forskel på dem, da flat white har et højere forhold mellem espresso og mælk med mikroskum. På den anden side har en latte mere mælk og skum, hvilket giver en mere cremet og mindre intens kaffesmag.

YellowBeard A/S

Mesterlodden 42
2820 Gentofte

+45 8282 3000
hello@yellowbeard.com

CVR 38662406
Man-Fre 8:30-15:30

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Fritstående vandløsning
Fritstående vandautomat til kontoret
Indbygget

Få en indbygget hane med koldt, og brusende vand

YellowBeard Impact™

Direct trade, økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Høj kvalitets Økologisk kaffe med Fairtrade-mærket

Rainforest Alliance Kaffe

100 % certificerede Rainforest Alliance kaffebønner

Direct Trade Kaffe

Bæredygtig kaffe direkte fra kaffefarme

Vent lige! Vil du ikke have et uforpligtende tilbud inden du går?

yb-icon

Vores eksperter sidder klar til at svare på spørgsmål...